O nas

Hrastniški fotoamaterji so bili že leta 1932 člani foto odseka Slovenskega planinskega društva Trbovlje, 23. novembra 1933 pa so ustanovili foto odsek v okviru Planinskega društva Hrastnik.

Društvo je štelo 26 članov, večinoma rudniških nameščencev. 28. maja 1936 so se pravno organizirali v društvo – Foto klub Hrastnik. Klub je bil leto kasneje sprejet v Zvezo slovenskih fotoamaterjev. Člani Foto kluba Hrastnik so leta 1940 na prostoru, kjer danes stoji spomenik padlim v NOB, zgradili svoj lastni dom in ga poimenovali po izumitelju fotografije na steklo Janezu Puharju. Na dan odprtja svojega doma so otvorili tudi prvo razstavo slovenske umetniške fotografije. Med NOB je padlo pet članov kluba, 25. julija 1945 pa so se člani Foto kluba ponovno zbrali, novembra pripravili prvi plenarni sestanek slovenskih fotoamaterjev in postavili temelje današnje Fotografske zveze Slovenije. Zaradi urbanistične preureditve Hrastnika je bil Puharjev dom leta 1964 porušen, kar je povzročilo velik zastoj v razvoju kluba. Šele čez devet let je Foto klub Hrastnik dobil v zameno za svoj dom stavbo na Cesti 1. maja 77 in tam ima svoje prostore še danes. V tem času sta bila organizacijsko in fotografsko najaktivnejša dolgoletna člana Stanko Brečko in Mirko Grešak, ki sta razstavljala tudi na mednarodnih razstavah. V jubilejnem letu 1983, ob 50 letnici Foto kluba, so njegovi člani začeli redno razstavljati v prostorih hrastniškega zdravstvenega doma, kjer imajo letno vsaj eno svojo in več gostujočih fotografskih razstav. Redno razstavljajo tudi v hrastniški Galeriji delavskega doma. Od leta 1972 mesečno pripravljajo hrastniško foto kroniko, kjer se je do danes zvrstilo že več tisoč fotografij. Danes šteje klub 22 članov, ki se vključujejo v moderne fotografske tokove.  Predvsem mlajši člani že predstavljajo svoje izdelke na samostojnih razstavah in sodelujejo na različnih razstavah.

Posebna zasluga za uspešno delovanje kluba zadnjih let in obnovo klubskih prostorov pa gre pokojnemu Milanu Tanšku, ki je bil 41 let aktiven član kluba, 20 let podpredsednik in zadnjih 5 let predsednik. Še posebno se je izkazal pri mentorskem delu z mladimi, ki sedaj tvorijo jedro kluba.

 

FunkcijaČlani
PredsednikVinko Žagar
PodpredsednikAndrej Zdovc
TajnikSimon Tanšek (F1 FZS)
BlagajnikJernej Biderman (F1 FZS)
Upravni odborVinko Žagar, Andrej Zdovc, Simon Tanšek (F1 FZS), Ciril Bec, Jure Zupanek, Lucija Senčar, Jernej Biderman (F1 FZS)
Nadzorni odborMiran Amon, Uršula Prosenc Zmrzljak, Tilen Sotler
Disciplinska komisijaMatjaž Kirn, Boris Špajzer, Primož Hafner